Кіберполіція викрила найбільшу в історії України схему з продажу фальсифікованих медпрепаратів

Працівники департаменту кіберполіції Національної поліції України спільно зі слідчими Подільського райуправління поліції Києва припинили діяльність злочинної групи, учасники якої за допомогою інтернету здійснювали незаконне виготовлення та розповсюдження сильнодіючих лікарських засобів, повідомив начальник департаменту Сергій Демедюк.

“До складу злочинного угруповання входили IT-фахівці, які забезпечували функціонування і просування інтернет-магазинів, за допомогою яких реалізовувалися сильнодіючі лікарські засоби. Крім того, за допомогою спеціально створеного колл-центру зловмисники надавали консультації клієнтам щодо вживання сильнодіючих лікарських засобів. Зазвичай покупцями були спортсмени, які вживали медпрепарати для підтримки фізичної форми”, – цитує Демедюка прес-служба кіберполіції.

За його словами, до складу злочинної групи входили шість осіб, ролі кожної з них були чітко розподілені. Всі платежі “проходили” через платіжні картки, оформлені на осіб, підконтрольних організаторам злочинної схеми.

“Сильнодіючі лікарські засоби потрапляли на територію України контрабандним шляхом. Деякі з препаратів виготовлялися безпосередньо на складі, орендованому членами угруповання. Більш того, використовуючи можливості всесвітньої мережі інтернет, зловмисники збували сильнодіючі лікарські засоби не тільки в Україні, але і за її межами”, – зазначив керівник департаменту кіберполіції.

Поліцейські провели 16 санкціонованих обшуків за місцем проживання організаторів і співучасників злочинної схеми. Проведено обшуки в так званому “колл-центрі” та на складі для зберігання заборонених на території України препаратів. Вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, сотню сім-карт, банківські платіжні картки та понад $70 тис. готівки. Крім того, виявлено наркотики, зброю і сотні тисяч пігулок сильнодіючих лікзасобів.

“14 вересня одному з учасників злочинної групи обрано запобіжний захід у вигляді арешту. Вживаються заходи, спрямовані на затримання інших учасників групи. Слідство у справі триває”, – йдеться в інформації.

Інтерфакс Україна