Порошенко Саміті Ради безпеки ООН виступив за реформу організації

Президент Петро Порошенко під час дебатів на Саміті Ради безпеки ООН «Реформи в сфері миротворчості ООН: імплементація та подальші кроки» наголосив на необхідності реформування миротворчих зусиль Організації Об’єднаних Націй.

«Уже стало прописною істиною, що для того, щоб встигати за непередбачуваним світом миротворчі зусилля ООН дуже потребують реформування – як і вся система ООН. Тому зараз саме час провести оцінку сучасного стану справ у цій сфері, триваючі реформаторські зусилля та перспективи миротворчості ООН», – зазначив Петро Порошенко.

Глава держави зауважив, що з часу минулої дискусії з цього питання на Саміті лідерів в 2015 році світ стає все менш безпечним.

«Розростаються війна та агресія. А мир та добра воля відступають. Наша Організація, яка була створена для забезпечення миру та стабільності у світі, не може та не повинна собі дозволяти залишатися осторонь. Вона має бути проактивною, як це було окреслено в перегляді можливостей ООН з миротворчості та розбудови миру», – підкреслив він.

«Ми вітаємо та повністю підтримуємо зусилля Генерального Секретаря з розробки та імплементації повноцінного та всеохоплюючого порядку денного реформування ООН. Цей порядок денний вірно визначає акцент саме на посиленні архітектури ООН з забезпечення миру та безпеки», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави назвав низку необхідних заходів, які сприятимуть успіху у справі реформування Організації.

«Для початку йдеться про справді проактивну роль Генерального Секретаря у виконанні його обов’язків у відповідності до статті 99 Статуту ООН.  Не менш важливим завданням є захист мирного населення, що стало невід’ємною частиною миротворчості ООН. Належна увага має бути також приділена забезпеченню відповідного фінансування та достатніх спроможностей, включаючи авіаційний компонент, передові розвідувальні системи та сучасні технології», – перерахував необхідні кроки Президент.

За його словами, перехід від традиційної миротворчості до малозатратної «розумної миротворчості» є давно назрілим.

Петро Порошенко також привітав ініціативу Генерального Секретаря ООН, що має на меті викорінити біду сексуальної експлуатації та насильства.  «Це та біда, яка продовжує затьмарювати досягнення миротворчості ООН», – зазначив він та висловив сподівання на швидку реалізацію у рамках усіх операцій ООН відповідної Домовленості із Генеральним Секретарем.

Президент також наголосив: «Я пишаюся, що Україна вже протягом багатьох років є надійним партнером Організації у миротворчій діяльності».

Глава держави висловив сподівання, що нинішні дебати разом із резолюцією, яку ухвалили і співавтором якої є Україна, слугуватиме внеском до цієї життєвоважливої справи.