Закарпатська облрада закликала Президента ветувати закон про освіту

Під час сесії Закарпатська обласна рада проголосувала за звернення до Президента України щодо Закону України “Про освіту”, у якому просить Голову держави ветувати вказаний закон або ж внести у нього правки, передає УНН.

“…Звертаємося до Вас із приводу прийняття Верховною Радою України 5 вересня 2017 року Закону України “Про освіту”, у якому, на нашу думку, порушуються конституційні права осіб, які належать до національних меншин, на навчання рідною мовою… Даним зверненням висловлюємо своє занепокоєння і просимо Вас, вельмишановний Петре Олексійовичу, застосувати надані Вам законодавством України повноваження – внести правки або накласти вето на проект Закону України “Про освіту”, який, поряд з тим, що спричинить порушення конституційних прав і свобод громадян України, несе загрозу авторитету нашої держави на міжнародній арені…”, – йдеться у зверненні депутатів.

Депутати наголосили, що окремі статті прийнятого парламентом закону “Про освіту” порушують конституційні права і свободи представників нацменшин, низка положень закону не відповідає Європейській хартії регіональних мов або мов меншин, Декларації про права осіб, що належать до національних або етнічних, релігійних та мовних меншин, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

“Деякі положення прийнятого закону суперечать двостороннім договорам України з сусідніми країнами, зокрема Молдовою, Румунією, Угорщиною, які передбачають зобов’язання України щодо забезпечення мовних прав національних меншин. Згідно зі ст. 9 Конституції України, чинні міжнародні договори, згода на обов’язковість яких надала Верховна Рада України, є частиною національного законодавства України”, – йдеться у зверненні.

Депутати Закарпатської облради попросили направити проект закону для експертизи Генеральному секретарю Ради Європи та у Венеціанську комісію на відповідність його положень європейським стандартам та цінностям і лише в разі їх позитивних висновків ініціювати повторний розгляд законопроекту у Верховній раді України.

Активістів, які зібралися біля будівлі Закарпатської обласної ради і вимагали не ухвалювати звернення щодо “освітнього закону”, до сесійної зали не пустили.

Нагадаємо, 5 вересня народні депутати України ухвалили в другому читанні та в цілому проект закону “Про освіту”, який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є українська.