Уряд дозволив інтернет-провайдерам блокувати абонентів за DDoS-атаки

Кабінет Міністрів України прийняв рішення, що передбачає значне розширення переліку порушень, за які телеком-оператори та провайдери зможуть обмежувати або відключати послуги абонентам, які вчиняють зловмисні дії щодо інших абонентів.

Як повідомляється на сайті НКРЗІ, цей документ є результатом тривалої співпраці регулятора з провідними телеком-операторами та Українською асоціацією операторів зв’язку «Телас».

Отже, тепер оператори і провайдери телекомунікацій мають право обмежувати надання послуг абоненту, якщо було встановлено, що той займається розсилкою спаму і шахрайством – організацію дзвінків про проведення акцій, розіграшів, конкурсів, пропозицій поповнити особовий рахунок надання послуг, які не замовлялися.

Крім того, надання послуг може бути обмежене, якщо оператор встановить, що зловмисник займається рефайлом (зміна виду трафіку з метою отримання максимального прибутку за рахунок його маршрутизації за іншою розрахунковою таксою), викликами з аномальною інтенсивністю (регулярні дзвінки за одним і тим самим напрямком, тривалістю понад одну годину на мережі іншого оператора) та ін. Рішення про обмеження або зупинення надання послуг приймається на підставі заяви постраждалої сторони на запитуваний нею термін, але не більше ніж на один рік. При цьому уточнюється, що терміни можуть бути змінені на підставі інших заяв споживача.