Президент підписав скандальний закон про освіту

Президент України Петро Порошенко підписав Закон України № 2145-VІІІ “Про освіту”, прийнятий Верховною Радою України 5 вересня 2017 року. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Згідно з повідомленням, ухвалення цього закону дозволить провести глибоку всеосяжну освітню  реформу, яка підвищить якість освіти та конкурентоспроможність молодого покоління на ринку праці. Він забезпечить реальні кроки до включення України до європейського освітнього простору.

«Це – одна із найголовніших реформ, бо від жодної іншої реформи майбутнє країни не залежить так, як від освітньої», – зазначив Порошенко.

Президент особливо наголосив, що закон підвищує роль державної української мови в освітньому процесі. Закон забезпечує рівні можливості для всіх, бо гарантує кожному випускнику високий рівень володіння мовою, необхідний для успішної кар’єри в Україні.

В той же час глава держави підкреслив важливість неухильного дотримання при здобутті освіти  гуманітарних прав національних меншин, які проживають на території України.

«Україна демонструвала й надалі демонструватиме таке ставлення до прав національних меншин, яке відповідає нашим міжнародним зобов’язанням, перебуває в гармонії з європейськими стандартами і є взірцем для сусідніх країн», – наголосив Порошенко.

Президент також  звернувся до Міністерства закордонних справ та  Міністерства освіти ­­­– провести необхідні консультації з європейськими партнерами, в тому числі з Радою Європи.

Як повідомлялося, 5 вересня Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект №3491-д про освітню реформу, який, зокрема, запроваджує в Україні 12-річну повну загальну середню освіту. Законом передбачено, що представникам національних меншин України гарантується право на навчання в комунальних закладах для отримання освіти поряд із державною мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд із державною мовою.

МЗС низки країн висловили стурбованість нормами закону щодо мови навчання представників нацменшин в Україні. Зокрема, міністри закордонних справ Болгарії, Греції, Румунії та Угорщини заявили, що занепокоєні прийняттям в Україні нового закону про освіту й мають намір звернутися до Ради Європи і ОБСЄ.

У свою чергу, для того, щоб підтвердити відсутність порушень міжнародних зобов’язань Україна готова направити до Ради Європи на експертизу мовну статтю закону про освіту.

19 вересня голова Верховної Ради України Андрій Парубій підписав ухвалений раніше парламентом закон “Про освіту” і передав документ в Адміністрацію президента України.