У Польщі знижено пенсійній вік

1 жовтня набули чинності правила, згідно з якими повернуто попередній пенсійний вік – 60 років для жінок та 65 років для чоловіків, передає “Польське радіо”.

Це повернення до стану з часів, що передували реформі 2012 року, коли в Польщі почали поступово видовжувати вік виходу на пенсію до 67 років незалежно від статі. Нинішній закон про зниження пенсійного віку подав президент Анджей Дуда, це було однією з головних виборчих обіцянок керівної в Польщі партії Право і справедливість.

Як прогнозує Заклад соціального страхування, з можливості ранішого виходу на пенсію завдяки новим правилам може скористатися 331 тисяча осіб, що здобули таке право. За повідомленням голови цієї установи Ґертруди Усцінської, цього року право на пенсію матимуть 415 тисяч осіб, а рішення про вихід на пенсію приймають приблизно 82–83 відсотки вповноважених. Досі клопотання в цій справі подали 190 тисяч осіб.

І уряд, і Заклад соціального страхування запевняють, що Фонд соціального страхування в доброму фінансовому стані і грошей для майбутніх пенсіонерів вистачить.