У Львові поляки обговорять український закон про освіту

У Львові, попередньо 26 жовтня, відбудеться круглий стіл за участю представників польської меншини, посольства Республіки і МОН України щодо імплементації “мовної статті” ухваленого парламентом закону про освіту.

Як повідомляє прес-служба Міносвіти, відповідну домовленість було досягнуто в ході зустрічі міністра Лілії Гриневич та посла Польщі в Україні Яна Пєкла.

Пропозицію влаштувати круглий стіл висловила український міністр, польська сторона підтримала її.

Крім того, співрозмовники обговорили двостороннє співробітництво між країнами у сфері вищої освіти.

“Так, Україна планує створити систему відстеження працевлаштування випускників, яка допомагає простежити траєкторію кожного випускника ВНЗ після отримання ним вищої освіти. Така система вже функціонує в Польщі. Сторони раніше домовилися про співпрацю в цьому проекті, і поки МОН зацікавлене інтенсифікувати його. Крім того, на фінальному етапі перебуває розробка нової Угоди про співробітництво в галузі вищої освіти між Міністерством освіти і науки України та Міністерством науки і вищої освіти Республіки Польща, яку планується підписати до кінця року”, – повідомили у відомстві.

Як повідомлялось, 5 вересня Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект №3491-д про освітню реформу, який, зокрема, запроваджує в Україні 12-річну повну загальну середню освіту.

В Угорщині, Румунії та Модові офіційно заявили, що український закон про освіту порушує права їхніх меншин. Президент Молдови Ігор Додон закликав Україну переглянути закон про освіту в частині, що стосується мов навчання представників національних меншин.