У екс-власника Дельта банку відсудили 162 мільйон доларів

Верховний Суд скасував рішення Вищого спеціалізованого суду України (ВССУ) з позовом Ощадбанку до Миколи Лагуна і залишив у силі рішення перших двох інстанцій, згідно з яким з Лагуна як з поручителя за зобов’язаннями Дельта Банку за договорами про коррахунки було стягнуто $111,8 млн, €12,5 млн і 948 млн грн заборгованості (всього близько $162,2 млн. – ред.).

Про це повідомляє finbalance.

Нагадаємо, що Печерський райсуд Києва своїм рішенням від 12 березня 2016 року задовольнив позов Ощадбанку до Лагуна.

Однак 15 лютого 2017 року ВССУ скасував це рішення. Крім того, суд тоді задовольнив зустрічний позов Лагуна до Ощадбанку та визнав недійсним договір поруки від 6 листопада 2014 року.

“Укладаючи договір особистого поручительства в 2014 році, Лагун вже, напевно, знав, що зі стабільністю банку будуть проблеми. Але, напевно, вірив, що зможе щось вирішити, тому йшов на такий крок”, – вважає джерело видання.

За його словами, мотиви для впевненості у Лагуна могли бути в тому числі через те, що Дельта був одним з небагатьох банків з працюючим кредитним портфелем: голова НБУ Валерія Гонтарева публічно говорила, що після банкрутства Дельта Банку на кореспондентський рахунок продовжують надходити значні обсяги коштів від погашення кредитів (у повідомленні голови Нацбанку фігурувала сума 5,3 млрд грн).

Нагадаємо, Дельта Банк був віднесений до категорії неплатоспроможних 2 березня 2015, а 2 жовтня 2015 за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб НБУ прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.