Президенти вишеградських країн виступили за швидшу інтеграцію Західних Балкан з ЄС

Очільники чотирьох країн Центрально-Східної Європи закликали пришвидшити переговори Брюсселя з балканськими країнами.
В угорському місті Сексард відбулася щорічна зустріч президентів країн Вишеградської групи.

Президенти країн Вишеградської групи, перший ліворуч – очільник Польщі Анджей Дуда

Очільники Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини обговорювали, зокрема, ситуацію Західних Балкан. Учасники переговорів підтримали ідею швидшої інтеграції країн цього регіону з Європейським Союзом. Через проблеми, пов’язані з відокремленням Великої Британії і реформами Європейського Союзу, справа його ймовірного розширення відійшла на другий план, передає Польське радіо.

Президент Угорщини Янош Адер звернув увагу, що ситуація на Балканах викликає занепокоєння. В цьому регіоні надалі існують невирішені етнічні та релігійні спори, а ситуацію ускладнює міграційна криза та щораз більший вплив радикального ісламу.

Членами Євроспільноти є Словенія та Хорватія. Натомість Албанія, Сербія, Чорногорія та Македонія мають статус кандидата на вступ в ряди ЄС. Президент Словаччини Андрей Кіска підкреслив, що більшість громадян цих країн, попри історичні зумовлення, хоче приєднатися до ЄС.

Президент Польщі Анджей Дуда зазначив, що сам Європейський Союз повинен встановити чіткі критерії для країн-кандидатів і визначити період переговорів. За його словами, Брюссель повинен дати виразний сигнал про можливість подальшого розширення ЄС.

Президенти країн Вишеградської групи, які взяли участь у зустрічі в Сексарді, порушили також питання екології. Другого дня, 14 жовтня, обговорено справу розвитку сучасних технологій.