Армія Іраку досягла поставлених цілей в операції проти курдів

Іракська армія заявила, що повністю виконала цілі в рамках дводенної операції проти курдів в північній частині країни.

“Безпека в провінції Кіркук відновлена”, – повідомило іракське командування в середу, 18 жовтня.

У повідомленні наголошується, що під контроль Багдада знову перейшли багаті нафтоносні райони в Кіркуку, в різних районах провінцій Діяла і Найнава знову розміщені іракські солдати.

Багдад частково втратив контроль над трьома провінціями три роки тому, поступивши їх бойовикам терористичного угрупування “Ісламська держава”. Потім ці регіони були зайняті курдськими озброєними формуванням, вибили звідти джихадистів.

Іракські війська почали військову операцію на територіях за межами Іракського Курдистану у відповідь на референдум про незалежність, проведений курдами 25 вересня. В ході цього опитування курди майже одностайно висловилися за незалежність від Багдада. У відповідь армія Іраку і союзні їй шиїтські формування почали наступ з метою витіснити курдів з провінції Кіркук, яка не є частиною курдської автономії, але, тим не менш, брала участь в референдумі.
Формування курдів здали позиції майже без бою. Під час наступу іракської армії місто Кіркук – адміністративний центр однойменної провінції – покинули понад 60 тисяч мирних жителів. Більшість з них, однак, вже повернулося додому, повідомляє ООН.

Провінція Кіркук є одним з найбагатших нафтою регіонів Іраку.