ГПУ вручила підозру екс-стажеру Запорізької ОДА у справі про розкрадання коштів при будівництві “Стіни” на Донбасі

Військова прокуратура сил АТО вручила підозра колишньому стажисту на посаду заступника голови Запорізької обласної державної адміністрації (ОДА) Олексію Литвину у справі про розкрадання коштів при будівництві оборонних споруд на Донбасі.

Про це повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко на своїй сторінці в Facebook.

“У вересні я був вражений побаченим і поставив завдання дати оцінку зловживань при будівництві другої лінії оборони на Донбасі. Вже є перший результат. Військова прокуратура сил АТО вручила підозра А. Литвину, який в червні 2015 року, стажуючись на посаді заступника Запорізької ОДА, організував зловживання цивільними і військовими посадовими особами, які будували і брали взводні опорні пункти”, – зазначив він.

При цьому Луценко додав, що справи за його співучасникам вже знаходяться в суді р. Запоріжжя і попросив ветеранів АТО “взяти під громадський контроль хід судового слідства”.

В липні 2015 року Рада національної безпеки і оборони заявив про неналежне будівництві оборонних рубежів на ділянці, закріпленій за Запорізької ОДА, і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.

У листопаді податкова міліція звинуватила будівельників фортифікаційних споруд у Донецькій області в розкраданні 800 тис. грн. За їх даними, фірма укладала договори на придбання матеріалів та проведення будівельних робіт за завищеною вартістю.

За цим фактом у серпні 2016 року Військова прокуратура Генпрокуратури України відкрила кримінальне провадження за статтею “привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем” і “закінчений замах на злочин”

У цьому ж місяці військова прокуратура передала в суд справу стосовно колишнього заступника начальника УКБ Едуарда Міщенко, який разом з керівниками підрядної організації “Южспецбуд” не забезпечив будівництво захисних споруд у встановлені терміни, підробивши акти про виконаних роботах.

У січні 2017 року колишнього стажист на посаду заступника голови Запорізької облдержадміністрації (ЗОДА) запідозрили в організації та покривання схем по розкраданню коштів при будівництві оборонних споруд в зоні АТО.

Підряд вартістю 55 млн грн на будівництво оборонних споруд у квітні 2015 року отримало “Южспецбуд”. Тендер був проведений Запорізької ОДА з безконкурсній переговорної процедурою.