Прем’єр-міністр Іспанії: уряд і парламент Каталонії будуть розпущені

Їхні повноваження передадуть центральній владі.

Прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой оголосив, що в рамках обмеження автономії Каталонії уряд і парламент регіону будуть розпущені. Про це Рахой оголосив після засідання кабінету міністрів 21 жовтня.

Зазначається, що їхні повноваження передадуть центральній владі.

Такі заходи іспанський уряд хоче ввести у рамках 155-ї статті Конституції, яка дозволяє призупинити автономію у тих випадках, коли регіональна влада порушує закон і загрожує інтересам всієї країни.

Для відновлення порядку у Каталонії проведуть парламентські вибори, а потім затвердять новий уряд.

Очікується, що прохання уряду про обмеження повноважень каталонської влади буде підтримане Сенатом Іспанії 27 жовтня і набуде чинності на наступний день.

1 жовтня, у Каталонії, автономній області на північному сході Іспанії, відбувся референдум за незалежність. Уряд Каталонії заявив, що за відокремлення від Іспанії висловилися 90% каталонців, а всього в голосуванні взяли участь близько 2,3 млн осіб. Іспанія вважає референдум незаконним, силовики намагалися йому перешкоджати, в результаті сутичок понад 800 людей отримали поранення. 10 жовтня голова уряду Каталонії Карлес Пучдемон підписав “Декларацію представників Каталонії” про “незалежність республіки”. Згодом урядовці Іспанії на зустрічі з представниками опозиції домовилися внести зміни до Конституції країни, щоб вирішити ситуацію з наміром Каталонії вийти зі складу Королівства.

17 жовтня Іспанський Конституційний суд ухвалив рішення, яким визнав недійсним закон про проведення референдуму про незалежність Каталонії, який парламент регіону прийняв 6 жовтня.