План переходу на грошові розрахунки за субсидіями буде відбуватись у три етапи – Мінфін

Метою даних змін є перехід на прозорі та своєчасні розрахунки «живими» грошима за субсидіями між державою та постачальниками послуг.

Про це повідомив заступник міністра фінансів Сергій Марченко, пише «Дзеркало тижня».

Перший етап буде передбачати монетизацію розрахунків за субсидіями на рівні підприємств – постачальників послуг.

На другому етапі – підготовка системи до проведення монетизації субсидій на рівні домогосподарств (створення необхідної інфраструктури, створення єдиного реєстру та бази даних субсидіантів і їх верифікація тощо).

На третьому етапі – монетизація субсидій на рівні домогосподарств.

«Наразі ми на першому етапі, який вводить з нового року монетизацію субсидій на рівні постачальників послуг», – зауважив заступник міністра.

За його словами, після опалювального сезону 2017-2018 років планується перевести частину платежів на звичайні поточні рахунки підприємств – постачальників послуг.

Такий крок забезпечить ще одну передумову для переходу до вільного ринку – створить можливості для підприємств, які хочуть працювати з населенням, і відкриє шлях до прямого перерахування субсидій домогосподарствам, які самостійно зможуть розраховуватися за комунальні послуги, йдеться в матеріалі.

«На практиці це працюватиме так: перерахування субсидії здійснюватиме безпосередньо Держказначейство без будь-яких протоколів. Субсидії перераховуватимуть за фактично спожиті енергоносії та надані послуги, що дасть змогу уникнути ситуацій, коли, наприклад, виконавці отримують більший обсяг субсидій, ніж спожили домогосподарства», – зазначив він.

«Крім того, буде чітко встановлено терміни проведення розрахунків – до 24-го числа кожного місяця, що гарантуватиме своєчасність оплати. І при цьому виконавці послуг зможуть обирати найбільш конкурентного постачальника енергоносіїв і розраховуватися з ним “живими” грошима від субсидій», – повідомив Марченко.