Нацрада оштрафувала одну з FM-станцій через недотримання мовних квот

Радіокомпанія сплатить понад 50 тис. гривень штрафу.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала ПрАТ “Радіокомпанія Люкс” (радіостанція “Люкс ФМ”) на 50 тисяч 520 грн за недотримання квоти на українські пісні та дала місяць на усунення порушень.

Відповідне рішення Нацрада ухвалила на засіданні 9 листопада.

За результатами позапланової перевірки було встановлено, що попри вимоги закону України “Про телебачення і радіомовлення”, частка пісень державною мовою у проміжку часу з 07:00 до 14:00 становила 23,5% замість 25%.

Зазначалося, що таке порушення є підставою для застосування санкції “стягнення штрафу” у розмірі 5% загальної суми ліцензійного збору ліцензії. У випадку ПрАТ “Радіокомпанія Люкс” він становить 50 тис. 520 грн.

Програмний директор радіостанції “Люкс ФМ” Євген Фешак пояснив, що причиною порушення квоти є технічна помилка.

“На сьогодні відсоток української музики в ефірі у нас традиційно становить 34-36%. Того дня частка пісень не відповідала вимогам. Так сталося з технічної помилки, яка збіглася за часом із перевіркою. Жодного умислу у нас в цьому плані немає. Ми навпаки підтримуємо введення цієї квоти”, – запевнив Фешак.

За підсумками першого року дії мовних квот на радіо найбільший штраф за їх порушення було застосовано до “Радіо-Ера FM” (ТОВ “Телерадіокомпанія “Радіо-Ера”) у сумі 317,4 тис. грн.

7 вересня Нацрада призначила позапланову перевірку діяльності ПрАТ “Радіокомпанія Люкс” (“Люкс ФМ”) щодо дотримання квот на пісні українською мовою.

За перше півріччя 2017 року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення за порушення мовних квот оштрафувала 15 радіостанцій на близько 634 тис. гривень.

В Україні 8 листопада набула чинності норма закону, що зобов’язує радіостанції транслювати в ефірі не менше 30% україномовних пісень.