Прем’єр Іспанії закликав компанії не йти з Каталонії

Прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой у неділю, 12 листопада, вперше з початку прямого правління Мадрида в Каталонії відвідав Барселону.

Виступаючи на передвибочому заході своєї партії, Рахой звернувся до “всіх підприємств, які були чи є в Каталонії” із закликом не покидати регіон. “Ми повинні повернути розсудливу, практичну, підприємливу і динамічну Каталонію, яка зробила так багато для прогресу Іспанії та Європи”, – цитує Рахоя інформагенція AFP, передає DW.

Через невизначеність із майбутнім Каталонії уже понад 2400 фірм перевели свої центральні офіси до інших регіонів. Міжнародний валютний фонд у жовтні застерігав від можливої рецесії в Каталонії.

Підставою для візиту Рахоя до Барселони стало представлення кандидатів від його консервативної Народної партії, які висуваються на виборах до регіонального парламенту. Рахой у своєму виступі закликав “мовчазну більшість” у день волевиявлення 21 грудня проголосувати та таким чином висловитися проти відділення їхнього регіону від Іспанії. “Каталонія – це Іспанія, а Іспанія – це Каталонія”, – заявив Рахой.

Останні опитування показують, що партії, які підтримують незалежність Каталонії, здобудуть найбільше голосів на майбутніх регіональних виборах, однак чи матимуть вони більшість у парламенті – поки сказати складно.

Нагадаємо, напередодні у Барселоні сотні тисяч людей вийшли на вулиці, протестуючи проти дій Мадрида та ув’язнення колишніх членів каталонського уряду.