В Лос-Анджелесі нагородили почесними “Оскарами”

Американська академія кіномистецтв вручила в Лос-Анджелесі (штат Каліфорнія) почесні “Оскари” за досягнення в кінематографі.

Як повідомив у неділю журнал The Hollywood Reporter, церемонія відбулася в розважальному комплексі Hollywood & Highland і носила закритий характер.

Лауреатами почесних премій цього року стали канадський актор Дональд Сазерленд, американський режисер Чарльз Бернетт, кінооператор Оуен Ройзман і бельгійсько-французька постановниця Аньєс Варда, передає ТАСС.

Аньес Варда, Алехандро Гонсалес Иньярриту, Оуэн Ройзман, Чарльз Бернетт и Дональд Сазерленд

Спеціальна премія “Оскар” також була вручена мексиканському режисерові Алехандро Гонсалеса Іньярріту за його експериментальну роботу “Плоть і пісок” (Carne y Arena 2017). Вона знята у форматі віртуальної реальності і оповідає про будні мексиканських нелегальних іммігрантів. Постановник, який вже чотири рази ставав володарем “Оскара”, отримуючи чергову нагороду, присвятив її “іммігрантам з усіх куточків світу”, які часто є “заручниками ідеологій і упереджень”.

82-річний Сазерленд протягом більш ніж півстолітній кар’єри в кіно зіграв в 140 фільмах, в тому числі в таких, як “Брудна дюжина” (The Dirty Dozen, 1967), “День сарани” (The Day of the Locust, 1975), “Холодна гора” (Cold Mountain, 2003) і багатьох інших. Актор є дворазовим володарем “Золотого глобуса”. 89-річна Варда – кінорежисер, сценарист і продюсер – відома своїми роботами “Клео від 5 до 7” (Cleo de 5 a 7, 1962), “Щастя” (Le Bonheur, 1965) і “Без даху, поза законом” (Sans toit ni loi, 1975), за яку вона була удостоєна “Золотого лева” Венеціанського кінофестивалю.

73-річний Бернетт отримав популярність після виходу його фільму “Забійник овець” (Killer of Speep, 1977) про життя в міському гетто, а також кількох документальних картин. 81-річний Ройзман, що є п’ятикратним номінантом на премію “Оскар”, брав участь у роботі над такими фільмами як “Три дня кондора” (Three Days of Condor, 1975) і “Сімейка Адамс” (The Addams Family, 1991).

Американська академія кіномистецтв була заснована в травні 1927 року в штаті Каліфорнія. Вона об’єднує близько 6 тис. професіоналів кіноіндустрії і організовує щорічно церемонію вручення кінопремій “Оскар”. Нагородження почесними “Оскарами”, які присуджуються за видатні досягнення і внесок в розвиток кінематографічного мистецтва, проходить в ході закритого урочистого банкету кожного листопада. Основна, 90-а за рахунком церемонія вручення “Оскарів” відбудеться 4 березня 2018 року.