Будапешт зажадав реакції від України на зняття угорського прапора з мерії Берегового

За інформацією, у закарпатському місті Берегове відбулися заходи, приурочені до 79-ї річниці створення організації “Карпатська Січ”, у ході яких активісти стягнули з флагштоку угорський національний прапор.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто закликав владу України розслідувати інцидент із зриванням угорського прапора з мерії міста Берегове Закарпатської  області. Про це пише угорське видання Hirado.hu.

Сіярто заявив, що Угорщина очікує від України реакції на ситуацію щодо “націоналістичних груп, члени яких зірвали угорський прапор”.

Він також повідомив, що угорське МЗС уже викликало з цього приводу посла України в Будапешті.

“Виконавці повинні бути затримані та покарані як можна швидше”, – сказав він.

За інформацією порталу Mukachevo.net, 12 листопада у Берегово відбулися заходи, приурочені до 79-ї річниці створення організації “Карпатська Січ”.

Коли учасники акції колоною проходили біля будівлі міської ради, активісти стягнули з флагштоку угорський національний прапор, який висить над міськрадою згідно рішення депутатів від 2006 року. Поруч на будівлі висить прапор міста Берегово, прапори України та ЄС.

Через інцидент виникла невеличка суперечка активістів з правоохоронцями і прапор невдовзі був повернутий на місце.

28 вересня в Україні набув чинності закон “Про освіту”, який, серед іншого, запроваджує в Україні 12-річну повну загальну середню освіту. Законом передбачено, що представникам національних меншин України гарантується право на навчання в комунальних закладах для отримання освіти поряд із державною мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд із державною мовою.

Міністри закордонних справ Болгарії, Греції, Румунії та Угорщини заявили, що занепокоєні прийняттям в Україні нового закону про освіту й мають намір звернутися до Ради Європи і ОБСЄ.

Згодом Угорщина вирішила блокувати будь-яке подальше зближення України та ЄС через підписання президентом України Петром Порошенком закону “Про освіту”, а також попередила Україну про можливі санкції в разі невідкликання закону про освіту.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що позитивні висновки Венеціанської комісії щодо українського закону про освіту не вплинуть на рішення Будапешту тиснути на Києві.