Додон : Молдова повинна відмовитися від армії

Молдова є нейтральною країною, а тому повинна відмовитися від своїх збройних сил.

Про це президент Молдови Ігор Додон заявив, коментуючи статус Придністров’я у разі його повернення під контроль Кишинева, в інтерв’ю “Независимой газете“.

“У нас повинна бути загальна державність, загальна бюджетна, банківська системи, загальна зовнішня політика… Спільні кордони – обов’язково. Але армія нам не потрібна”, – заявив Додон.

За його словами, Молдові військові конфлікти не загрожують.

“Молдова – нейтральна країна, тому в ній не повинно бути збройних сил – ні на лівому, ні на правому берегах Дністра. З ким нам воювати?” – додав Додон.

На думку Додона, у Тирасполя зараз є два сценарії – або стати частиною України, або Молдови. Сам він виступає за реалізацію другого сценарію.

“Упевнений, що для Придністров’я краще бути частиною Республіки Молдова. Здобути незалежність, стати суб’єктом Російської Федерації для Придністров’я нереально”, – додав президент.

Президент України Петро Порошенко заявив про готовність сприяти відновленню територіальної цілісності Молдови.

Україна виступає за мирне врегулювання придністровського конфлікту шляхом переговорів на основі територіальної цілісності Молдови.

Придністров’я проголосило незалежність від Молдови в 1990 р. Незалежність його на сьогодні визнано лише частково визнаними республіками Абхазією і Південною Осетією, а також невизнаною Нагірно-Карабахською Республікою.