У США винесено вирок за відкати при поставках урану з РФ

Житель Нью-Джерсі Борис Рубіжевский, що проходив по одній справі з росіянином Вадимом Мікеріним, який торгував у США низькозбагаченим російським ураном, засуджений у федеральному суді штату Меріленд до одного року і одного дня позбавлення волі, трьох років гласного нагляду і штрафу в сумі 26,5 тис. доларів.

Про це повідомляє BBC.

67-річний Рубіжевский визнав себе винним у змові з метою відмивання грошей.

Мікерін з 2004 по 2010 рік був директором американського відділу “Техснабекспорта”, який входить в систему “Росатому”, а з жовтня 2010 по жовтень 2014 року – президентом його американської “дочки” – корпорації Tenam.

Він звинувачувався в отриманні відкату від американських фірм, які бажали укласти вигідні контракти з “Техснабекспортом”.

Рубіжевский звинувачувався в посередництві при перекладі відкату від американської компанії, яка зашифрована в обвинувальному висновку як “Корпорація циліндрів один”. В інших судових документах і повідомленнях ЗМІ вона розшифровується як компанія Worthington Cylinders, що знаходиться у місті Бремен в штаті Огайо.

Рубіжевский уклав з нею фіктивний договір від імені своєї компанії NexGen, в якій він був єдиним співробітником. NexGen, в свою чергу, уклала фіктивний договір на надання консультативних послуг з компанією, яка перебуває в Сполученому Королівстві.

Консервативні публіцисти багатозначно відзначають, що справи Мікеріна і Рубіжевского займався тодішній федеральний прокурор Меріленда Рід Розенстайн. Зараз він служить заступником міністра юстиції і особисто призначив спецпрокурора Роберта Мюллера, що розслідує втручання Росії в американські вибори 2016 року.