В архіві виявили можливу причетність Джека Рубі до замаху на Кеннеді

Із розсекречених документів Національного архіву США випливає, що людина, яка застрелила вбивцю 35-го президента США Джона Кеннеді – Джек Рубі, – могла заздалегідь знати про підготовку замаху на главу держави.
Про це повідомляє CBS News.

Зокрема зазначено, що в архівах є документ із показаннями інформатора Федерального бюро розслідувань (ФБР), який розповів слідству, що за кілька годин до вбивства глави держави з ним зв’язався Джек Рубі та запропонував йому сходити на президентський парад і “подивитися феєрверки” на шляху проходження кортежу лідера.

Як повідомляється, ці відомості інформатор передав федеральним розслідувачам тільки через 14 років після вбивства Кеннеді – в квітні 1977 року.

Вранці 4 березня 1977 року керівник групи розслідування злочину Арлен Фюлендорф повідомив, що його інформатором є Боб Вандерслайс, який з’явився до нього в офіс. Фюлендорф зазначив, що направляє свого інформатора на допит у ФБР.

У документі ФБР від 6 квітня 1977 року йдеться, що Рубі подзвонив інформатору зранку 22 листопада 1963 року за кілька годин до вбивства і поцікавився, чи не хоче той “подивитися феєрверки”.

“Він (інформатор ФБР – ред.) був із Джеком Рубі і стояв на розі будівлі майже впритул до Техаського шкільного книгосховища в момент, коли почалася стрілянина. Відразу після пострілів Рубі пішов і відправився в бік будівлі Dallas Morning News, не сказавши йому ні слова”, – йдеться в документах ФБР.

Вандерслайс заявив, що до замаху на президента практично не був знайомий із Джеком Рубі.

Він також сказав слідчим, що після арешту Рубі він теж був узятий під варту “за необгрунтовані обвинувачення”. Тільки в тюрмі він і Вандерслайс змогли краще познайомитися, оскільки відбували покарання у в’язниці округу Даллас разом.