Ізраїльський міністр заявив, що держава має таємні контакти з арабськими країнами

Міністр енергетики Ізраїлю Юваль Штайніц повідомив у неділю, що єврейська держава здійснює секретні контакти з багатьма арабськими країнами.

Відповідну заяву він зробив у прямому ефірі ізраїльського армійського радіо, відповідаючи на питання про те, чому не розголошуються ізраїльські контакти з Саудівською Аравією.

“У нас є зв’язки, які частково зберігаються в таємниці, з багатьма мусульманськими і арабськими країнами, і зазвичай саме інша сторона зацікавлена у збереженні цих контактів в секреті, – сказав міністр. – У нас [Ізраїлю], як правило, з цим [розголосом] немає проблем, але ми поважаємо побажання іншої сторони, незалежно від того, чи йдеться про Саудівську Аравію, або інші арабські чи мусульманські країни”. “Їх [контактів і зв’язків] набагато більше, але ми [Ізраїль] зберігаємо це в таємниці”, – додав він.

16 листопада в інтерв’ю арабській газеті Elaf глава генерального штабу Армії оборони Ізраїлю Гаді Айзенкот заявив, що єврейська держава в разі потреби готова надати Саудівської Аравії розвідувальну інформацію для протидії Ірану. Він зазначив, що у двох країн є спільні інтереси в питанні відносин з Іраном, який “прагне встановити своє панування на Близькому Сході. Він також додав, що Ізраїль готовий обмінюватися досвідом та розвідувальною інформацією з поміркованими арабськими державами для протидії Ірану.