Молдова і Придністров’я домовилися залагодити ряд спорів

Молдова і Придністров’я домовилися врегулювати давні суперечки у сфері зв’язку, освіти і користування сільськогосподарськими угіддями.

Відповідні протокольні рішення підписали в суботу віце-прем’єр Молдови Георгій Балан і глава МЗС невизнаної республіки Віталій Ігнатьєв.

Як прокоментував представник Придністров’я, особливу важливість для Тирасполя являє підписання домовленості про апостиль дипломів про вищу освіту, що видаються університетами Придністров’я, що дає право студентам продовжити навчання у вузах інших країн. Натомість Тирасполь погодився створити такі умови для молдавських шкіл з латинською графікою на території невизнаної республіки, на яких наполягав Кишинів. Сторони також домовилися зняти обмеження і перешкоди” стаціонарного і мобільного зв’язку між двома берегами Дністра та налагодити взаємодію в цій сфері.

Вони також знайшли рішення проблеми спільного користування сільськогосподарськими угіддями в прикордонній зоні.
“Досягнення практичного результату сприяв обопільний компромісний підхід до діалогу. Сторони проявили політичну волю і націленість на результат, в першу чергу на рівні експертних груп (які займаються опрацюванням питань на міжвідомчому рівні – ред.)”, – зазначив Ігнатьєв.

Він поінформував, що частина цих питань була передбачена в так званому “Берлінському протоколі”, який був підписаний у червні 2016 року на останній зустрічі у форматі “п’ять плюс два” (Молдова і невизнане Придністров’я як учасники конфлікту, Росія і Україна як посередники і гаранти, ОБСЄ-посередник, а також США і Євросоюз як спостерігачі). З тих пір в такому складі переговорники більше не збиралися, хоча згідно з процедурою, рік повинно проводитися не менше шести зустрічей. Наступний раунд відкривається 27 листопада у Відні.