Білий дім спростував дані про швидку заміну держсекретаря США

Керівник апарату співробітників Білого дому Джон Келлі спростував відомості про те, що готується швидка заміна Рекса Тіллерсона на Майкла Помпео на посаді держсекретаря США.

Про це повідомила начальник прес-служби Держдепартаменту Хезер Науєрт, коментуючи публікації про відставку Тіллерсона в наступні кілька тижнів.

“Можу сказати вам, що начальник апарату співробітників Білого дому Джон Келлі подзвонив в наше міністерство вранці і сказав, що чутки не відповідають дійсності”, – заявила Науєрт.

Вона уточнила, що Келлі розмовляв з главою секретаріату Тіллерсона. Якісь подальші подробиці, пов’язані з цією бесідою, Науєрт наводити категорично відмовилася. “Я не буду характеризувати, що в точності було сказано”, – сказала офіційний представник зовнішньополітичного відомства США.

Водночас вона визнала, що між Тіллерсоном і президентом США Дональдом Трампом є протиріччя, що стосуються американської зовнішньої політики.

“Зрозуміло, між ними є розбіжностей, коли мова заходить про політику. У цьому немає сумніву. Це абсолютно ясно. Держсекретар сам говорив на цю тему”, – зазначила Науєрт.

Помпео в даний час займає посаду директора ЦРУ США.

Нагадаємо, як повідомило в четвер центральне американське видання The New York Times із посиланням на чиновників високого рівня в адміністрації США, Державний секретар США Рекс Тіллерсон може залишити посаду найближчими тижнями, замість нього вже розглядається кандидатура нинішнього директора ЦРУ Майка Помпео.

Як відомо, 1 лютого, Сенат Сполучених Штатів Америки (Верхня палата Конгресу) затвердив номінанта президента Дональда Трампа, колишнього керівника нафтової компанії Exxon Mobil Рекса Тілерсона секретарем Державного департаменту США.