Обробкою земель Академії аграрних наук займуться китайські агрохолдинги, – ЗМІ

Через урізання фінансування НААН у держбюджеті на наступний рік, Академія намагається збільшити доходи від непрофільної діяльності.

Для підвищення рентабельності сільгоспвиробництва на своїх полях в обробці будуть використовувати китайські інтенсивні технології, впроваджувати які запрошені китайські фахівці, повідомило джерело, близьке до керівництва НАНУ, пише “Комсомольська правда в Україні“.

Так, незважаючи на те, що Академія аграрних наук за своїм цільовим призначенням повинна займатися науковими розробками, зокрема – селекцією найбільш стійких сортів з найвищим рівнем урожайності, на ділі показники НААН на десятки відсотків нижче середньогалузевих, пише видання, наводячи статистику Держкомстату.

Врожайність в підрозділах НААН2015 рік
Врожайність, ц/га НААН В середньому по галузі Різниця, %
(на скольно НААН поступається в ефективності іншим підприємствам)
Пшениця 36 39,9 -9,8%
Ячмінь 28,5 30,9 -7,8%
Кукурудза 48,4 61,1 -20,8%
Соняшник 16,1 23 -30,0%
Соя 15,7 18,6 -15,6%
Ріпак 19,9 26,1 -23,8%

Джерело: НААН, Держкомстат

У свою чергу, згідно з даними LandMatrix в Україні функціонує цілий ряд агрохолдингів, контрольний пакет акцій яких належить китайським холдингам (Kusto Agro Group, Chinese Agricultural Corporation Huan Fan Qu) і врожайність останніх набагато вище ніж в інших, більш великих представників галузі.

Тому, пише видання, для підвищення ефективності використання земель Академії аграрних наук остання уклала договір із згаданими вище агрохолдингами. Згідно попередніми домовленостями, повідомляють джерела, Chinese Agricultural Corporation Huan Fan Qu зобов’язується консультувати представників Академії і контролювати виробничий цикл до тих пір, поки показники врожайності НААН не підвищаться до середньогалузевих. Натомість – Академія розрахується за консалтингові послуги шляхом передачі частини належить їй, земельного фонду (за оцінкою одного га в 1150$) в користування китайської корпорації строком на 49 років за договором емфітевзису.

Для розгортання сучасних аграрних виробництв буде залучено 400 агроінженерів і 30 000 робітників з Китаю, стверджують автори матеріалу.

Як заявив президент НААН – даний договір є обопільно вигідним і допоможе збільшити обсяги виробництва продукції сільськогосподарського сектора України.