ВР ухвалила зміни до Податкового кодексу

За відповідний проект закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році, реєстр.№6776-д, проголосувало 252 депутатів.

Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна представляючи з парламентської трибуни законопроект зазначила, що даний документ  має безпосереднє відношення до ресурсного забезпечення бюджетних надходжень до Державного бюджету України у 2018 році.

«Законопроект передбачає індексацію ставок податків, встановлених в абсолютних значеннях, а саме збільшення ставок екологічного податку з урахуванням індексу споживчих цін на 11,2 відсотка; збільшення ставок рентної плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, рентної плати за спеціальне використання води та рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів з урахуванням індексу цін виробників промислової продукції збільшені на 16,8 відсотка. Встановлення графіку збільшення  специфічних ставок акцизного податку на тютюнові вироби  і мінімального акцизного податкового зобов’язання зі сплати акцизного податку з тютюнових виробів у 2018 році (з урахуванням попередньої індексації загалом на 29,7%),   та у подальшому до 2025 року  на 20% щорічно до досягнення мінімального стандарту ЄС (90 євро за 1000 штук)», – пояснила Южаніна.

Вона також зазначила, що пропонується  імперативну норму пункту 4 розділу ХІХ Податкового кодексу України щодо необхідності щорічного подання КМУ законопроекту про збільшення ставок, визначених в абсолютних величинах,   переводиться у доручення КМУ такий законопроект подавати у разі необхідності.

«До другого читання надійшло 244 пропозиції. Ці пропозиції стосуються практично усіх розділів Податкового кодексу України та внесення змін до інших законодавчих актів України.

Ми  із залученням широкого загалу  народних депутатів України,  експертів і спеціалістів декількох Комітетів досить виважено опрацював усі пропозиції. Загалом враховано у цілому, частково та по суті  178  пропозицій, відповідно  66 пропозицій відхилено.

Комітет пропонує врахувати до другого читання ряд новацій, які направлені на удосконалення податкових норм і норм інших законів  щодо окремих податків задля стимулювання бізнесу, покращання інвестиційної привабливості держави, а також лібералізації умов ведення бізнесу.  Крім того, пропонуємо запровадити норми щодо захисту прав платників податків та посилення відповідальності посадових осіб контролюючих органів за порушення їх прав», – відзначила Южаніна.

Вона також назвала правки, які були враховані профільним Комітетом: «Ми пропонуємо з метою стимулювання виробництва продукції та економіки в цілому запровадити до 1 січня 2020 року ввезення промислового обладнання  з розстроченням сплати ПДВ на 24 місяця. Ми пропонуємо зміну процедури зупинення податкових накладних таким чином, що на період до прийняття відповідної Постанови КМУ блокування взагалі не буде, а потім буде діти порядок, визначений Урядом. Також пропонуємо зрівняти ставки  рентної плати на видобуток конденсату до ставок на видобуток нафти і газу, запровадити стимулюючі ставки рентної плати на видобуток природного газу на нових свердловинах із гарантуванням на 5 років їх незмінності, пропонуємо ряд норм щодо стимулювання власного нафтохімічного виробництва, удосконалюємо правила ТЦО.

Пропонуємо запровадити правило, за яким ДФС повинно до 15 липня поточного року на своєму веб-сайті оприлюднювати зведену інформацію про розмір та дату встановлення місцевих податків на відповідних територіях, пропонуємо фіксовану  ставку земельного податку для залізниць  і ГМК. Приводимо визначення «великого платника податків» до сучасних економічних реалій і уточнюємо порядок їх податкового обліку, посилюємо контроль за обігом тютюнових виробів та пального, уточнюємо порядок надання бюджетної дотації сільгосптоваровиробникам тощо», – сказала Южаніна.

Довідка: загальні надходження від впровадження норм цього законопроекту у 2018 році складуть  12 460,3  млн. грн. (у тому числі за рахунок індексації ставок податків (рентної плати  за спеціальне використання лісових ресурсів та води і рентної плати за користування надрами, не пов’язаними з видобуванням корисних копалин, а також екологічного податку) – 716,3 млн. грн. та за рахунок збільшення ставок акцизного податку на тютюнові вироби 11 744,0 млн. грн.).

Сьогодні мінімальне податкове зобов’язання для сигарет в Україні становить 20 € (596,05 грн.) за 1000 штук.

В результаті закон ухвалено з техніко-юридичними правками.