Парубій: жодних змін до “мовної статті” закону про освіту не буде

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій заявив, що ніяких змін у мовну статтю закону про освіту не буде.

Про це повідомляє прес-служба ВР.

На конференції до Дня місцевого самоврядування у Львівській обл. голова Верховної Ради Андрій Парубій зазначив, що ніяких змін до сьомої статті Закону “Про освіту” вноситися не буде. За його словами, положення сьомої статті стали предметом дискусії не тільки в Україні, але і в міжнародному суспільстві.

Голова українського парламенту повідомив, що у нього була розмова з представниками Венеціанської комісії, “і було погоджено, що сьома стаття Закону “Про освіту” змінюватися не буде”. “Вона залишиться в ухваленій редакції”, – підкреслив він.

Голова парламенту нагадав, що перед прийняттям закону “Про освіту” відбувалися круглі столи, учасники яких не могли дійти до спільної думки, “тому під час розгляду закону “Про освіту” їм було створено робочу групу, завдяки чому змогли вийти на компромісні формулювання, з одного боку, захищати мови національних меншин, а з іншого – робити обов’язковою умовою для всіх вивчення державної мови”.

Парубій вважає, що для Верховної Ради нинішнього скликання питання національної ідентичності, історичної пам’яті стало одним з ключових завдань, в тому числі для нього як голови парламенту. А. Парубій наголосив, що “коли ми говоримо про війну з Російською імперією, то розуміємо, що війна спочатку йде за уми й душі людей, а потім йдуть танки”. “І якщо ми не зможемо здобути перемогу за серця і душі наших людей, нам буде дуже важко перемогти в міліарній війні”, – підкреслив він.