Декларацію проти повернення делегації РФ в ПАРЄ підписали 20 країн-членів Ради Європи, – Ар’єв

20 країн-членів Ради Європи підписали декларацію проти повернення делегації Росії в Парламентську асамблею Ради Європи (ПАРЄ).

Про це в Facebook повідомив голова української делегації в ПАРЄ, депутат Верховної Ради (фракція “Блок Петра Порошенко”) Володимир Ар’єв.

“Делегати ПАРЄ від 19 країн-членів Ради Європи підписали жорстку декларацію “Захистити цінності Ради Європи і авторитет” щодо спроб повернути РФ в Асамблею без виконання Росією резолюцій ПАРЄ. У тексті висловлюється жаль з приводу того, що певні сили в Раді Європи намагаються підірвати авторитет Асамблеї, зокрема, і СЕ в цілому”, – написав він.

Підписанти також заявляють, що спроба безумовно відновити делегацію Росії на правах повністю руйнує авторитет ПАРЄ і викличе ефект доміно в організації, а також закликають зупинити цей сценарій.

Серед підписантів представники Данії, Естонії, Грузії, Німеччини, Ірландії, Латвії, Литви, Люксембургу, Мальти, Молдови, Нідерландів, Польщі, Португалії, Румунії, Словенії, Іспанії, Швеції, Великобританії та України.

Пізніше він уточнив, що декларацію підписали представники 20 країн-членів Ради Європи – приєднався делегат від Словаччини.

На сесії ПАРЄ 11 жовтня була прийнята резолюція, в якій йдеться про необхідність гармонізувати правила участі та представництва країн-членів в обох статутних органах ради – ПАРЄ і комітеті міністрів. Документ означає, що у ПАРЄ можуть бути відновлені повноваження російської делегації. Всі українські поправки до резолюції були відхилені.

Росія була позбавлена права голосу в ПАРЄ у квітні 2014 року – відразу після анексії Криму та початку військових дій на Донбасі. 28 січня 2015 року ПАРЄ прийняла резолюцію, в якій продовжила санкції проти Росії і позбавила її права голосу до квітня. На знак протесту делегація РФ заявила, що припиняє свої контакти з ПАРЄ до кінця 2015 року.

17 січня 2016 року стало відомо, що Росія відмовляється від участі в січневій сесії ПАРЄ, щоб уникнути продовження санкцій.