Бізнес погіршив оцінку інвестпривабливості України – індекс ЄБА

Індекс інвестиційної привабливості України, який складає Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА), що представляє інтереси понад 800 українських та іноземних підприємств, які працюють в Україні, у другому півріччі поточного року знизився в порівнянні з першим півріччям (3,15 бала) і склав 3,03 бали з 5 можливих.

Про це йдеться у звіті ЄБА, сформованому на основі опитування 78 керівників компаній-членів асоціації.

“Індекс інвестиційної привабливості України за версією топ-менеджерів членських компаній Європейської бізнес асоціації залишається в нейтральній площі… Результати індексу свідчать, що негативні настрої бізнесу нікуди не зникли”, – наголошується в повідомленні асоціації. Згідно з результатами дослідження, 58% бізнесменів не задоволені інвесткліматом в Україні, тоді як в першій половині року їх було 54%; привабливим бізнес-клімат вважають лише 11% респондентів. Топ-проблемами, які потребують особливої уваги з боку влади, з точки зору бізнесу, є відсутність боротьби з корупцією, зростання її рівня, нестабільність валюти, інфляція, відсутність судової реформи, ринку праці, земельної реформи.

Індекс інвестиційної привабливості України за версією Європейської Бізнес Асоціації складається з 2008 року. Найменші значення індексу були зафіксовані в 2014-му і на початку 2015 року (у січні-лютому 2015 року він склав 2,51 бала), що багато в чому було пов’язано з політичною нестабільністю, економічним спадом і початком активних бойових дій на сході України.