Під час наступного обміну бойовики можуть віддати 20 заручників на 70 – представник омбудсмена

Другий етап обміну полонених може відбутись у наступному році за формулою 70 на 20.

Про це в ефірі Громадського повідомив представник уповноваженого з прав людини Богдан Крикливенко.

За його словами, Тристороння контактна група в Мінську повернеться до роботи вже в середині січня.

«Одним із питань гуманітарної підгрупи, ймовірно, вже в середині січня буде винесено на обговорення організація другого етапу обміну, для того щоб таки заявлена формула всіх на всіх була повністю реалізована», — сказав він.

Крикливенко наголосив, що бойовики згодні передати лише 20 осіб.

«Попередньо учасниками ТКГ вже озвучено, що мова про другий етап буде йти у співвідношенні 70 осіб, яких запитують бойовики, і близько 20 осіб, яких вони на другому етапі готові передати», — додав він.

В той же час, лідер громадського руху «Український вибір – право народу» Віктор Медведчук в ефірі телеканалу «Россия-1» заявив, що наступний обмін полоненими може бути проведений за формулою «74 на 29».

«Принцип «всіх на всіх» сьогодні реалізовувався, це перший етап реалізації принципу «всіх на всіх». Другий етап полягає в тому, що сьогодні утримуються в Україні – залишилося 74 людини, ті, яких розшукує Донецьк і Луганськ. І серед тих, кого ми шукаємо в Донецьку і Луганську, ми встановили, й перебувають сьогодні 29 людей.

Фактично це те, що можна говорити сьогодні про другий етап», – сказав Медведчук.

Також він повідомив, що з 306 осіб Україна передала терористам 237. За його словами, «40 осіб були звільнені, й 29 відмовилися від обміну».

«Відмови від обміну були і в останні дні, навіть сьогодні під час обміну були. Ми передали (до Луганська) не 75, а 73 людини, тому що на лінії розмежування двоє відмовилися», – додав Медведчук.

Близько 16:20 27 грудня на Донбасі завершився обмін заручників. Звільнені з «ДНР» та «ЛНР» українців сіли в автобуси та поїхали на підконтрольну Україні територію.

Це перший за останні два роки й наразі найбільший подібний обмін.

Загалом на підконтрольну територію повернулися 74 заручники, 16 українців з них перебували в полоні самоназваної «ЛНР». З окупованої території Донецької області повернулися 58 українців.

Україна передала в окупований Луганськ 73 людини замість 99-ти.  У Донецьк — 165 замість 207-ми. Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська повідомила, що 43 людини, які мали бути серед 306 утримуваних з української сторони, відбули покарання. Їх звільнили з-під варти, тому вони не приїхали на обмін.