Глава МВС Швейцарії вступив на посаду президента країни

Глава Федерального департаменту (міністр) внутрішніх справ Швейцарії Ален Берсе вступив в понеділок на посаду президента країни. Відповідними повноваженнями він наділений, згідно з конституцією, на весь 2018 рік.

Берсе, який представляє в чотирьохпартійному коаліційному уряді Швейцарії Соціал-демократичну партію, був обраний на президентську посаду 6 грудня на спільному засіданні двох палат парламенту. Ці обов’язки по черзі виконують протягом календарного року члени кабінету, що складається з семи федеральних радників [міністрів], одночасно продовжуючи керувати своїми міністерствами.

У Федеральній раді (уряді) Берсе працює з 2011 року. Він уродженець кантону Фрібур, вивчав політичні науки і економіку, в 2005 році в Університеті Невшателя отримав ступінь доктора економіки. Одружений, батько трьох дітей. 45-річний Берсе – наймолодший президент Швейцарії за більш ніж 100-річний період (з 1915 року).

Президент Швейцарської Конфедерації не є главою держави: ці функції урядовці виконують колегіально. Проте, саме Берсе належить в нинішньому році вести на вищому рівні непрості переговори з Євросоюзом, відносини з яким у Швейцарії різко ускладнилися в кінці 2017 го.

У Берні вкрай негативно відреагували на прийняте в Брюсселі 21 грудня рішення про обмеження річним терміном визнання еквівалентності швейцарського біржового права, що означає для місцевих фінансистів обмеження на покупку і продаж акцій зареєстрованих в ЄС компаній. Євросоюз, який є найбільшим торгово-економічним партнером Швейцарії, намагається таким чином чинити тиск на Конфедерацію з метою прискорення двосторонніх переговорів про укладення угоди з інституційних питань.

Берн розцінив рішення ЄС як крок, спрямований на підрив швейцарського фінансового сектора, і пригрозив відповідними заходами. Як заявила 24 грудня о інтерв’ю газеті “Зоннтагсблік” попередниця Берсе на посаді президента Доріс Лойтхард, “було б корисним” провести референдум з питання відносин з Євросоюзом, щоб “знати, в якому напрямку рухатися”.