Зарплата вчителя України стала щонайменше втричі більша за мінімальну

В Україні з сьогоднішнього дня зарплата вчителя стала щонайменше втричі більша за мінімальну.

Відповідні норми закону “Про освіту” починають діяти з 1 січня 2018 року.

Так, мінімальна зарплата педагога найнижчої кваліфікації дорівнює трикратному розміру мінімальної зарплати. А виплати науково-педагогічному працівнику – ще на чверть більше.

До того ж педегоги отримують можливість підвищувати кваліфікацію не тільки у закладах освіти з відповідною ліцензією, а й “в інших суб’єктів освітньої діяльності, фізичних та юридичних осіб”. В такому разі результати визнаються окремим рішнням педагогічної ради.

Від сьогодні набирає чинності стаття про Національне агентство кваліфікацій. Саме цей орган, між іншим, має реєструвати професійні стандарти та забезпечувати прогнозування потреб ринку праці у кваліфікаціях.

Закон “Про освіту” набрав чинності 28 вересня 2017 року. Документ запровадив 12-річну освіту для школярів та підвищення виплат вчителям та викладачам.

Найбільш дискусійною стала стаття про мову навчання представників нацменшин і корінних народів України. Закон не передбачає існування шкіл з викладанням мовами національних меншин і корінних народів, залишаючи лише можливість створювати класи в україномовних школах, де навчання вестимуть мовою нацменшини поряд з державною мовою.

Вивчення мови корінного народу або нацменшини гарантується в школах або через національні культурні товариства. У вишах за бажанням учнів створюються умови для вивчення мови нацменшини як окремої дисципліни.

Виключення із загального правила становлять школярі з числа нацменшин, які почали навчатися до 1 вересня 2018 року. До 1 вересня 2020 року вони зможуть вчитися за колишніми правилами, потім поступово збільшуватиметься кількість предметів, які викладають українською.