ЗМІ: Індія і Пакистан обмінялися списками ядерних об’єктів і ув’язнених

Індія і Пакистан обмінялися на початку року списками ядерних об’єктів і засобів, а також списками громадян цих країн, які перебувають у в’язницях сусідньої держави.

Про це повідомляє у вівторок газета The Hindu з посиланням на дипломатичні джерела.

За інформацією видання, списки були передані в понеділок по дипломатичних каналах. На початку кожного року Нью-Делі та Ісламабад проводять одночасний обмін списками ядерних об’єктів у відповідності з договором від 1988 року про запобігання нападів на такі об’єкти. В цьому році договором виповнилося 30 років.

Цей документ передбачає, що дві сусідні держави повідомляють одна одну про ядерні об’єкти на своїй території, щоб запобігти несанкціонованим атакам на них. Цей захід вважається однією з найважливіших з підтримання безпеки в Південній Азії. Перший обмін відбувся 1 січня 1992 року.

Крім того, в цьому році сторони також передали один одному списки громадян сусідньої країни, які знаходяться в тюрмах. За інформацією газети, Нью-Делі передав Ісламабаду список ув’язнених в Індії пакистанців – це 250 цивільних осіб і 94 рибака. Пакистан передав свій список індійських громадян, які опинилися в тюрмах у Пакистані – це 58 цивільних осіб і 399 рибалок. Більшість з цих людей було затримано за незаконне проникнення на територію сусідньої країни або за лов риби в її водах.

Сучасні Індія і Пакистан з’явилися після того, як в 1947 році Британська Індія, отримавши незалежність, розпалася на дві держави за релігійною ознакою. Відносини між двома сусідніми державами дуже напружені: Індія і Пакистан тричі воювали один з одним. У 1998 році Нью-Делі та Ісламабад провели випробування ядерної зброї, після чого холодна війна в Південній Азії стала протистоянням ядерних держав.