Чорногорія має намір стати членом ЄС до 2025 року

Чорногорія має намір стати членом Європейського союзу до 2025 року. Таку заяву зробив у вівторок глава МЗС країни Срджан Дармановіч місцевому інформагентству МІНА.

“Ми натхнені заявою глави Єврокомісії Жан-Клода Юнкера, що ЄС буде більш численною, ніж зараз. Вважаю, що ми можемо стати членом ЄС до 2025 року”, – заявив Дармановіч.

Глава МЗС Чорногорії також торкнувся теми одночасного вступу в ЄС Сербії і Чорногорії.

“Що стосується пакету з Сербією, то ми зацікавлені, щоб ця країна, наш сусід, прогресувала в євроінтеграції. Але ми продовжимо наполягати, щоб кожну країну оцінювали за її власними результатами”, – підкреслив міністр.

Незважаючи на заяви глави МЗС, експерти вважають, що перспектива вступу в ЄС для Чорногорії серйозно ускладнюється її економічним становищем. Державний борг Чорногорії зараз становить $ 2,4 млрд, або 64% ​​ВВП. Тим часом разом з боргами муніципалітетів заборгованість республіки вже давно перевищила психологічно важливий рівень у 65%, стверджують економісти.

Ситуація продовжує погіршуватися, уряд визнає, що в найближчі два роки домогтися істотних змін неможливо, і ставить плани досягти профіциту бюджету лише до 2019 року.

В даний час кандидатами на вступ до ЄС є п’ять країн: Чорногорія, Сербія, Туреччина, Албанія і Македонія.