Туреччина виступає за проведення виборів у Сирії без участі Асада

Туреччина виступає за проведення виборів у Сирії без участі президента Башара Асада.

Про це заявив у п’ятницю президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган на прес-конференції в Парижі після переговорів з президентом Франції Емманюель Макроном.

“Нашою метою не є вирішення сирійської кризи з Асадом. Нашим завданням є проведення виборів без Асада і відповідно до демократичної волі сирійського народу. Ми будемо сприяти цьому”, – наводить телеканал NTV слова президента.

В кінці 2017 року Ердоган під час візиту до Тунісу назвав президента Сирії терористом і заявив про неможливість співпраці” який, за його твердженням, “вбив приблизно мільйон своїх громадян”. Пізніше офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова зазначила, що висловлювання турецького лідера “не має під собою жодної правової бази”.

Країни – гаранти режиму припинення вогню в Сирії – Росія, Іран і Туреччина домовилися 22 грудня за підсумками міжнародної зустрічі в Астані про проведення Конгресу сирійського національного діалогу в Сочі з 29 по 30 січня 2018 року. Передбачається, що на форумі піде мова про вироблення нової сирійської конституції і на її основі проведення виборів під егідою ООН. До скликання конгресу Росія, Іран і Туреччина проведуть підготовчу зустріч в Сочі з 19 по 20 січня.