Ідея фірми Lindab: українським робітникам видавати форму іншого кольору, ніж полякам

У Польщі на фірмі Lindab, розташованій у с. Вєрухово під Варшавою, українцям видали уніформу іншого кольору, ніж полякам.

Про це повідомляє видання Gazeta Wyborcza.

Місцевий підприємець пояснив свій винахід тим, що колір вказує на ступінь володіння польською мовою, але антирасистське об’єднання Nigdy więcej (“Ніколи більше”) заявляє про порушення.
На підприємстві, котре виробляє дахи та ринви, працює 200 осіб, з яких 40 українці. Всі працівники носять блакитні штани та футболки різних кольорів – в залежності від посади. Так бригадир носить червону, механік – зелену футболку. Тим часом українцям видають жовті та помаранчеві. Ті перші призначені для осіб, які не знають польської мови, а другі для тих, хто володіє польською або ж англійською.

Об’єднання “Ніколи більше” має застереження до такого кольорового поділу. Доктор Анна Татар вказує на те, що така система відбирає працівників з погляду на походження. На думку представниці антирасистської громадської організації в цьому випадку, поляки мають футболки зважаючи на характер роботи, яку вони виконують, а українці з огляду на національність.
“Це принизлива практика, вказування пальцем”, – вважає Анна Татар.

Аналогічну думку поділяє Наталя Панченко – засновниця товариства “Євромайдан-Варшава”. Вона твердить, що якби мусила працювати в іншому вбранні ніж колеги-поляки, тільки з огляду на те, що українка, то почувалася б приниженою. Водночас, вона висловила думку, що жоден із українців офіційно не поскаржився через страх втратити роботу.

“Такі працівники прив’язані до роботодавця. Бо, якщо втратять роботу, то матимуть тільки місяць на те, аби подати нову заяву про дозвіл на перебування і мусять в цей термін знайти іншого роботодавця, котрий захоче їх легально працевлаштувати”, – пояснила Панченко.

Між тим, працедавець вважає, що прив’язка кольору футболки до знання мови має виключно позитивні моменти. За його словами, йдеться про спрощення контакту.
“Наприклад, якщо бригадир має намір щось пояснити українцеві, котрий не знає польської, то може попросити допомоги в його співвітчизника в помаранчевій футболці”, – пояснив роботодавець і запевнив, що працівників з України трактують ідентично з поляками, коли мова йде про винагороду, премії або святкові бонуси.

Декан факультету Права та Соціальної комунікації вроцлавської філії Університету SPWP професорка Моніка Левандовіч-Мачніковська, до якої журналісти звернулися за коментарем, не змогла однозначно оцінити ситуацію. На її переконання, якщо працівники з України отримують таку саму зарплатню як і поляки та працюють на основі аналогічних трудових договорів, то немає жодної дискримінації з огляду на основи трудового права. Інша справа, коли поведінка роботодавця порушує гідність та інші особисті прав працівників.

Як повідомлялося, у Польщі власник супермаркету повісив табличку про перевірку українців на касі