Дуда озвучив пріоритети Польщі в Раді безпеки ООН

Пріоритетами Польщі як непостійного члена Ради безпеки ООН на 2018-2019 роки буде відновлення поваги країн до міжнародного права, підвищення ефективності миротворчих операцій ООН і комплексна боротьба з сучасними загрозами.

Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда під час зустрічі з дипломатичним корпусом у Варшаві.

“Солідарність у глобальному вимірі виражається завдяки дотриманню міжнародного права. Йдеться про ведення політики, яка буде спиратися не на право сили, а силу права, політику, яка поважає основоположні принципи міжнародного права – суверенітет і територіальну цілісність країн”, – сказав Дуда, кажучи про перший пріоритет Польщі в РБ ООН.

Другим пріоритетом він назвав дії для зміцнення існуючих механізмів запобігання конфліктам, мирного вирішення спорів і посередництва в рішенні цих проблем.

“Ми також будемо підтримувати ініціативи щодо підвищення ефективності миротворчих операцій ООН. З огляду на взаємозалежність у сучасному світі, в якому конфлікти, що на перший погляд є локальними, все частіше стають глобальними, міжнародне співтовариство повинне мати реальні важелі, щоб ефективно реагувати в місцях їх виникнення”, – наголосив Дуда.

У контексті третього пріоритету президент РП зазначив, що Варшава дотримується позиції, що загрози в сучасному світі треба розглядати комплексно, враховуючи, зокрема, гібридні війни, тероризм, кіберзлочинність або кліматичні зміни.

З 1 січня Польща стала непостійним членом Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй від країн Східної Європи. Вона замінила Україну, яка протягом двох років була тимчасовим членом ООН і брала участь у вирішенні найважливіших питань світової безпеки.

Польща є непостійним членом Ради безпеки ООН ушосте. Попередньо виконувала це завдання у 1996-1997 роках.