Україна безкоштовно отримає летальну зброю – посол США

Україна безкоштовно отримає летальне оборонне озброєння, про постачання якого адміністрація президента США прийняла рішення в кінці минулого року.

Про це в інтерв’ю РБК-Україна повідомила посол США в Україні Марі Йованович.

“Дійсно, в минулому році Адміністрація (президента США, – ред.) прийняла рішення про надання Україні додаткових оборонних можливостей. Поки що подробиць, як це буде зроблено, немає. У нас, як і в Україні, є певна процедура – для реалізації цих рішень ми повинні проінформувати Конгрес про те, як це буде зроблено. І тільки пройшовши цю процедуру, приступити до реалізації”, – сказала Йованович.

На питання, будуть це поставки від американського уряду, чи від приватних комерційних фірм, дипломат відповіла, що мова йде про допомогу уряду.

“Зараз ми говоримо про оборонну допомоги, яка надається Україні від уряду Сполучених Штатів. Комерційні контракти і комерційні продажі – це зовсім інше питання”, – сказала вона.

На уточнююче запитання, чи отримає Україна це озброєння безкоштовно, посол коротко відповіла: “Так”.

Нагадаємо, 13 грудня, президент США Дональд Трамп підписав закон про оборонний бюджет США на 2018 рік, яким передбачено надання Україні 350 млн дол. на допомогу в сфері безпеки.