США планують використовувати для боротьби з бойовиками більш дешеві винищувачі

Сполучені Штати Америки планують використовувати дешевші винищувачі для нанесення ударів по бойовиках і терористів на Близькому Сході і в Африці.

Про це повідомила газета The Wall Street Journal.

За її даними, ВПС США таким чином хочуть звільнити більш технічно просунуті і дорогі винищувачі для виконання інших завдань, в тому числі для здійснення “місій щодо стримування” загроз в Європі і Азії.

Як зазначається в матеріалі, вартість одного винищувача нового покоління F-22 або F-35 становить $150 млн, а їх використання в бойових операціях обходиться приблизно в $35 тис. за годину.

У зв’язку з цим Пентагон планує використовувати для боротьби з терористами в Африці і на Близькому Сході більш дешеві винищувачі, такі як легкі штурмовики Super Tucano виробництва бразильської компанії Embraer. Дані літаки США, зокрема, закуповують для ВС Афганістану. Вартість одного такого літака оцінюється в менш ніж $20 млн, а година польоту коштує мінімум $500, зазначає газета.

Як очікується, союзникам США, в тому числі в Європі, буде запропоновано закуповувати такі ж більш дешеві винищувачі, які планує купувати Вашингтон, з тим, щоб створювати міжнародні ескадрилії для боротьби з бойовиками. При цьому, як Пентагон розраховує, якщо союзники не захочуть купувати такі літаки, вони можуть внести свій внесок у боротьбу з екстремістами, надавши своїх пілотів для літаків, що знаходяться на озброєнні ВПС США, зазначає видання.