У США закликають Дуду ветувати зміни до закону про Інститут національної пам’яті

8 конгресменів з Міжпартійної цільової групи Конгресу США по боротьбі з антисемітизмом написали президенту Польщі Анджею Дуді звернення із закликом відхилити поправки до закону про Інститут національної пам’яті.

У листі до президента Анджея Дуди конгресмени наголосили, що поправки до закону про Інститут національної пам’яті негативно вплинуть на діалог, наукову діяльність та розрахунок зі злочином Голокосту в Польщі, повідомляє Польське Радіо.

Конгресмени зазначили, що тисячі поляків ризикували власним життям, рятуючи євреїв, але водночас не можна ігнорувати багато задокументованих випадків прямої і непрямої підтримки нацистів з боку поляків у скоєнні злочинів щодо єврейського населення.

«Визнання злочинцем кожного, хто говорить про цю дійсність, буде несправедливим», – написали конгресмени, додавши, що боротьба з неправдивими та неприємними звинуваченнями має проводитися завдяки освіті. 

«Свобода слова та відкриті дебати – це кровообіг усіх демократичних держав, особливо під час найважчих для примирення питань», – написали автори листа до Анджея Дуди.

Тому американські конгресмени закликали президента Польщі ветувати поправки до закону, а також висловили сподівання на діалог щодо цього питання.

Нагадаємо, Сенат Польщі прийняв без поправок закон про Інститут національної пам’яті Польщі, в якому передбачено кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків.