Парубій доручив комітету у закордонних справах розглянути ситуацію із польським законом про «бандерівську ідеологію»

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій доручив комітету у закордонних справах розглянути ситуацію з ухваленням у Польщі закону про Інститут національної пам’яті та підготувати позицію для розгляду українським парламентом.

“Голова Верховної Ради України Андрій Парубій доручив Комітету Верховної Ради у закордонних справах розглянути на своєму засіданні ситуацію, яка склалася у зв’язку з ухваленням у Польщі закону про Інститут національної пам’яті, та підготувати загальну позицію на розгляд Верховної Ради України”, – повідомив прес-секретар спікера Андрій Ковальов журналістам.

Засідання Комітету ВР у закордонних справах відбудеться 5 лютого.

Як повідомляло ІА “Центр новин”, Голова Верховної Ради України скликає народних депутатів для обговорення польського закону про заборону “бандерівської ідеології”.

Нагадаємо, сьогодні вночі, 1 лютого, Сенат Польщі прийняв без поправок закон про Інститут національної пам’яті Польщі, в якому передбачено кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків.

Зміни до закону передбачають штрафи або ув’язнення терміном до трьох років за “приписування відповідальності польському народу або державі, зокрема, за злочини, скоєні Третім Рейхом”.

Крім того, злочином у документі називається “Волинська різня”, за заперечення “Волинської різні” також вводиться покарання Окрім цього, покарання загрожує за вживання виразу “польські табори смерті” стосовно таборів, які були розташовані в Польщі під час Другої світової війни. Закон набуде чинності після підписання президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Президент України Петро Порошенко заявив, що стурбований ухваленим у Польщі законопроектом, який передбачає заборону “бандерівської ідеології”, і наголосив, що він не відповідає принципам стратегічного партнерства між країнами.