Французькі письменники і діячі культури закликають владу Росії звільнити Сенцова до ЧС – 2018

До посольства Російської Федерації в Парижі у понеділок передали звернення із закликом звільнити українського режисера Олега Сенцова.

Під петицією на підтримку Олега Сенцова підписалися французькі письменники, філософи і діячі культури ще в листопаді 2017 року. Тепер остаточний варіант петиції, під якою стоять вже понад 3500 підписів (не тільки французьких діячів культури), передали російському керівництву, передає Радіо Свобода.

Про те, як і чому з’явилася ідея нового звернення звільнити Олега Сенцова, журналістам розповів ініціатор цієї кампанії, письменник і філософ Мішель Єльчанінофф:  “Наприкінці листопада в Парижі відбувався фестиваль «Один уїк-енд на Сході», присвячений місту Києву. Був великий вечір, де обговорювалася тема свободи слова в Росії, і був проект, присвячений Сенцову. Не так давно я створив асоціацію «Нові дисиденти» – йдеться про дисидентів нашого часу в Росії, Україні і в Східній Європі. І в цій якості мене запросили на цей вечір. Оскільки ми збиралися говорити про Олега Сенцова, я зателефонував Зої Свєтовій, щоб дізнатися новини. Тоді говорили, що він утримується в поганих умовах і що у нього проблеми зі здоров’ям. І тоді я написав цього листа – звернення до російської влади звільнити Олега Сенцова до Чемпіонату світу з футболу”, – додав він.

Нагадаємо, в серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд Росії визнав Сенцова винним в організації терористичного співтовариства і засудив до 20 років колонії суворого режиму.

Восени 2017 року Олега Сенцова етапували з Якутії в селище Лабитнангі на Ямалі до колонії №8. Наприкінці січня стало відомо, що український режисер нагороджений орденом «За мужність» імені Андрія Сахарова. Премію вручили його сестрі Наталі Каплан.