Стокгольм знизив ціну російського газу на 20-50 доларів – “Нафтогаз”

Рішення Стокгольмського арбітражу знижує ціну російського газу для НАК “Нафтогаз України” на 20-50 доларів за тисячу кубометрів, у порівнянні зі старою формульної ціною.

Про це повідомив головний комерційний директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко.

“Ціна за зміненим контрактом буде істотно нижчою ціни за старою формулою. Зараз різниця становить близько 20 доларів. Однак ця сума буде коливатися в залежності від сезону”, – заявив Вітренко.

“Наприклад, у другому кварталі різниця буде досягати 50 доларів. Тому що в теплу пору року ринкові ціни на газ падають. Раніше формула була прив’язана до нафтопродуктів і не відображала ринкові тенденції в Європі”, – сказав він.

Вітренко зазначив, що зараз вартість російського газу для “Нафтогазу”, з урахуванням рішення Стокгольмського арбітражу, на 20-30 доларів нижче вартості “блакитного палива”, що закуповується на ринку Німеччини, за рахунок виключення транспортної складової.

За інформацією головного комерційного директора НАК, рішення арбітражу зобов’язує “Нафтогаз” закупити за принципом “бери або плати” у “Газпрому” в 2018 році 4 млрд куб.м. газу, ці поставки можуть початися з березня.

“Рішення Стокгольмського арбітражу базується на принципі, що ми повинні купувати у росіян половину своїх річних потреб в імпорті”, – додав Вітренко.

Раніше повідомлялось, що “Нафтогаз України” цьогоріч закупить близько 4-5 мільярдів кубометрів газу у Росії та продовжить імпорт з європейського напрямку.

НАК “Нафтогаз України” з кінця 2015 року не постачав газ з Росії. Згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу Україна зобов’язана відновити постачання мінімальних обсягів газу з Росії відповідно до положення контракту “бери або плати”.

Раніше Президент України Петро Порошенко заявляв, що Україна готова відновити закупівлі природного газу у Росії за умови його дешевизни і прозорості укладення відповідних договорів.

У “Нафтогазі” заявляли, що ціни на російський газ будуть “на рівні німецького ринку”.