Рівень тіньової економіки України знизився до 33% ВВП

Рівень тіньової економіки України в січні-вересні 2017 року знизився до 33% ВВП, зменшившись на три процентних пункти (п.п.) порівняно з показником за дев’ять місяців 2016 року, свідчать матеріали на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ).

“Усі чотири методи, із використанням яких здійснюється оцінка рівня тіньової економіки, показали зменшення рівня тіньової економіки порівняно з аналогічним періодом 2016 року”, – зазначено в звіті на сайті міністерства.

Детінізація економіки відбувалася на тлі помірного зростання виробництва, збереження курсової стабільності і помірних темпів інфляції. Скоротити рівень тіньової економіки вдалося завдяки поліпшенню очікувань бізнесу і населення, ослабленню інвестиційних ризиків, зазначає МЕРТ.

Водночас динаміку детінізації стримують низька довіра до інститутів влади, виклики стабільності фінансової системи і наявність непідконтрольних владі територій, йдеться в звіті.

Найбільший рівень тіньової економіки традиційно показав метод “витрати населення – роздрібний товарообіг”, згідно з яким тіньова економіка становить 48% ВВП. Однак цей показник на 3 п.п. нижче від аналогічних розрахунків за дев’ять місяців 2016 року.

МЕРТ пояснює це великим зростанням обсягу продажу населенню споживчих товарів на 5,8% порівняно до обсягу за дев’ять місяців минулого року, ніж скориговані грошові витрати населення на придбання таких товарів, що становило 3,8%.

При цьому тенденція спокушання рівня “тіні” за цим методом почалася в 2016 р. унаслідок скорочення навантаження на фонд оплати праці через введення ставки єдиного соціального внеску (ЄСВ) в 22%, підкреслює міністерство.

За методом збитковості підприємств у відомстві оцінюють тіньову економіку в 22% ВВП, що на 3 п.п. нижче показників за січень-вересень 2016 року. МЕРТ зазначає, що позитивна динаміка за цим методом формувалася в умовах відновлення інвестиційної привабливості економічних агентів і ревальвації гривні до долара США, яка тривала з лютого до серпня 2017 року.

При цьому електричний і монетарний методи показали скорочення рівня “тіні” на 2 п.п. за цей період – до 30% ВВП за електричним методом і до 23% за монетарним, свідчать дані Мінекономрозвитку.

Скорочення тіньової економіки за вдосконаленим монетарним методом (методологічні положення розрахунку за якими зараз апробуються) відбувалося на тлі незначного зменшення питомої ваги обсягу готівки у грошовій масі (27,3% станом на 1 жовтня 2017 року порівняно з 27,8% роком раніше) .

Позитивну динаміку за електричним методом МЕРТ пояснює збільшенням реального ВВП у січні-вересні 2017 року великими темпами, аніж обсяг споживання електроенергії.

Інтерфакс-Україна