Саакашвілі заявив, що разом із закордонними політиками створить український «список Магнітського»

Колишній голова Одеської ОДА, лідер партії ”Рух нових сил” Міхеїл Саакашвілі заявив, що разом із європейськими та американськими політиками створить український «список Магнітського», до якого буде включено корупціонерів.

Про це він сказав у Варшаві на брифінгу, який транслювало Радіо Свобода.

”У найближчі тижні я буду активно працювати з Європарламентом, з європейськими політиками, з американськими політиками. Ми будемо створювати свій ”список Магнітського” по українській корупції. Ми робитимемо їх нерукопотиснутими, якими вони, де-факто, вже є”, – заявив Саакашвілі.

”Ми зробимо їх і формально нерукопотиснутими”, – додав він.

За словами Саакашвілі, він ефективно протидіятиме українській владі, перебуваючи в Європі.

”Дуже серйозно помиляєтесь, Петре Олексійовичу. За сучасних технологій, за комунікацій, за можливості людей пересуватися… і, слава Богу, в нас є безвіз… Я буду майже такий самий ефективний в Європі в найближчі тижні, як і був би в Україні”, – заявив він.

За словами Саакашвілі, він, перебуваючи в Європі, буде більш небезпечний для президента України Петра Порошенка.

”В Україні, навпаки, мене щодня переслідували, за мною стежили, постійно влаштовували провокації, постійно записували, постійно застосовували фізичну силу, заарештовували, а тут я на волі. Європа вільна. І Україна буде вільна. І вільний Саакашвілі для вас у 10 разів більш небезпечний, ніж навіть той, якого ви переслідували в Україні”, – сказав він.

Нагадаємо, сейм Латвії 8 лютого схвалив запровадження санкцій щодо фігурантів «списку Магнітського». У законопроекті, раніше вже схваленому парламентською комісією із закордонних справ, вказані 49 фізичних осіб, яким слід заборонити в’їзд до Латвії.

Санкції за «списком Магнітського» схвалили США, Велика Британія, Канада та Естонія. Списки постійно поповнюються, у грудні 2017 року міністерство фінансів США розширило глобальний «список Магнітського», туди включені, зокрема, глава Чечні Рамзан Кадиров, син генпрокурора Росії Артем Чайка і старша дочка покійного президента Узбекистану Гульнара Карімова.

Нагадаємо, російський адвокат Сергій Магнітський помер у СІЗО “Матроська тиша” в листопаді 2009 року. Його звинувачували в причетності до організації незаконного повернення надмірно сплаченого податку на прибуток за 2006 рік.

Як вважають колеги Магнітського і правозахисники, його цілеспрямовано довели до смерті умовами утримання і відмовою в медичній допомозі в помсту за те, що він розкрив злочинну схему, за допомогою якої співробітники МВС і чиновники відмивали мільярди рублів.

“Закон Магнітського” був ухвалений в грудні 2012 року, а в квітні 2013-го Мінфін США почав складати санкційні списки російських громадян, яких він вважає винними в смерті Магнітського.

Як повідомляло ІА “Центр новин”, 12 лютого, екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі затримали у столичному ресторані.

Соратники лідера «Руху нових сил» Міхеіла Саакашвілі припускають, що затриманого політика збираються вислати з України.

Пізніше прес-служба Державної міграційної служби України повідомила, що польська сторона на запит ДМСУ надала згоду на реадмісію Саакашвілі. Таким чином, Саакашвілі передали до Польщі.

Нагадаємо, що 22 вересня 2017 року Мостиський суд Львівської області визнав М.Саакашвілі винним у незаконному перетині кордону України.

З січня 2018 року Окружний адміністративний суд Києва відмовив М.Саакашвілі у позовних вимогах до державної міграційної служби у визнанні його біженцем.

6 лютого Окружний адмінсуд суд Києва повторно не задовольнив скаргу М.Саакашвілі на рішення Міграційної служби про відмову в оформленні документів про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту.