AI закликає РФ негайно звільнити Еміра-Усеіна Куку і припинити його переслідування

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International в Україні закликає Російську Федерацію зняти усі обвинувачення з кримськотатарського правозахисника Еміра-Усеїна Куку, який є фігурантом «ялтинської справи Хізб ут-Тахрір».

Про це повідомляє прес-служба організації.

Правозахисники наголосили, що Росія повинна відмовитися від розгляду справи кримського татарина Еміра-Усеїна Куку військовим судом, який має розпочатися 14 лютого в Ростові-на-Дону, зняти з нього всі обвинувачення в тероризмі та забезпечити його негайне звільнення.

«Справа Еміра-Усеїна Куку, хибно звинуваченого у причетності до нібито «терористичної» організації в Криму, символізує собою ту ситуацію, з якою зіткнулись кримськотатарські активісти на окупованому Росією півострові. Заарештований на підставі неправдивих обвинувачень в тероризмі Куку неодноразово підлягав затриманням аж до арешту 12 лютого 2016 року, а в його оселі кілька разів проводилися обшуки. Його дружина і дев’ятирічний син зазнавали переслідувань і залякувань з боку агентів російських спецслужб, коли правозахисник вже перебував за ґратами», – заявила спеціаліст з медіа та комунікацій Amnesty International Ukraine Марія Гур`єва.

«Кримінальне переслідування Еміра-Усеїна Куку та членів т.з Ялтинської шістки на підставі сфабрикованих і необґрунтованих обвинувачень має бути припинене», – наголосили в Amnesty International.

Член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку був заарештований в лютому 2016 року за обвинуваченням в причетності до діяльності забороненої в РФ організації «Хізб ут-Тахрір».