Смоленська катастрофа: в Польщі заявили про докази вибуху

Результати розслідування американських вчених у справі Смоленської катастрофи вказують на вибух.

Про це заявив колишній міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич виданню Rzeczpospolita у вівторок, 20 лютого.

Він розповів, що американські вчені з Національного інституту авіаційних досліджень (National Institute For Aviation Research) представили результати своєї роботи в справі Смоленської катастрофи.

“Дослідження показують важливий елемент тієї трагедії. Вони вказують на те, що в літаку був вибух: ліві двері були вибиті зсередини з енергією в 10 разів більшою, ніж саме падіння літака”, – розповів Мецеревич.

Він також додав, що за версією польської підкомісії з розслідування катастрофи, “сам вибух в крилі не вказує на замах. Там відбулися подальші події, які остаточно привели до того, що літак не вдалося врятувати”.

“Кожну з цих подій було здійснено спеціально і направлено на знищення президента і польської еліти”, – заявив Мацеревич.

Він також повідомив, що технічний звіт щодо розслідування смоленської катастрофи планують оприлюднити вже навесні цього року.

Нагадаємо, Літак Ту-154 польського президента Леха Качинського розбився 10 квітня 2010 року під Смоленськом. Загинули 96 людей – 88 пасажирів і вісім членів екіпажу. Серед загиблих – президент, його дружина і частина керівництва країни. У січні 2011 року контрольована російською владою МАК оприлюднила остаточний звіт про причини Смоленської трагедії, в якій всю провину за катастрофу польського урядового літака Ту-154 поклала на польську сторону, не побачивши жодної вини в діях росіян. Згодом у Росії заявили, що не видадуть Польщі уламки літака Качинського.