Керівники парламентів Польщі, Литви та Латвії проти будівництва газопроводу «Північний потік-2»

Керівники парламентів Польщі, Литви та Латвії підписали лист головам парламентів європейських країн, в якому висловилися проти будівництва газопроводу «Північний потік-2».

Про це спікер Сейму Польщі Марек Кухцінський повідомив у Twitter.
«Польща, Литва, Латвія підписали заяву про Nord Stream 2.

Вони виступають проти будівництва цього газопроводу і просять громадськість їх підтримати», – написав Кухцінський.
2 березня голова Верховної Ради України Андрій Парубій та спікер парламенту Республіка Молдова Андріан Канду підписали відкритий лист головам парламентів європейських країн щодо оцінки газопроводу «Північний потік-2» як фактору дестабілізації.
У листі, серед іншого, наголошується, що «хоча формально ”Північний потік-2” представляється як комерційний проект, фактично він є інструментом російської державної політики.

”Північний потік-2” – це не диверсифікація джерел постачання газу, а поглиблення енергетичної залежності ЄС, особливо країн Центральної та Східної Європи, від Росії, а отже, збереження їх вразливості».
Спікери зазначили, що «експлуатація ”Північного потоку-2”, якщо трубопровід в кінцевому підсумку буде побудовано, як і будь-якого іншого інфраструктурного проекту, повинна повністю відповідати вимогам законодавства ЄС, особливо положенням Третього енергетичного пакету.
Тому цим листом ми закликаємо до швидкого прийняття поправки до газової директиви ЄС та її перенесення до національного законодавства з метою створення єдиного підходу до інфраструктури імпорту природного газу з третіх країн на ринок ЄС. Реалізація масштабного проекту, який не відповідає цілям ЄС щодо відкритого ринку газу та диверсифікації імпорту, є шкідливою».
«”Північний потік-2” слід розглядати в більш широкому контексті сучасних російських інформаційних та кібернетичних ворожих дій та військової агресії; тому ми закликаємо європейські країни обмежити можливість Росії здійснювати агресивні дії та забезпечити, аби експлуатація ”Північного потоку 2” повністю відповідала законодавству ЄС», – сказано у листі.
Проект «Північний потік-2» передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік в обхід території України – від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід планується збудувати поряд з уже існуючим «Північним потоком-1».
Проти проекту будівництва цього трубопроводу також виступають США і Польща.