Депутата молдавського парламенту Юрія Болбочану засудили до 14 років

У Молдові колишнього депутата парламенту Юрія Болбочану засудили до 14 років тюремного ув’язнення за звинуваченням у державній зраді і шпигунстві на користь Росії.

Про це повідомляє  прес-служба Генеральної прокуратури республіки по боротьбі з організованою злочинністю й з особливих справ.

Юрій Болбочану збирав і передавав інформацію національного значення

“За вироком суду Кишинева колишній депутат Юрій Болбочану визнаний винним у скоєнні злочину за статтею 337 пункту 1 “Зрада Батьківщині”, засуджений до 14 років в’язниці з виконанням покарання у в’язниці закритого типу, з позбавленням права обіймати державні посади на 4 роки”, – наголошується в повідомленні.

Вирок не є остаточним, його може бути оскаржено в Апеляційній палаті, додали в наглядовому відомстві.

Болбочану був заарештований 17 березня 2017 року, і незабаром закінчувався термін його тримання під вартою. Згідно з молдовським законодавством, якщо обвинуваченому не виноситься вирок протягом 12 місяців з моменту арешту, він підлягає звільненню.

Екс-депутата звинувачують у тому, що, будучи завербований російськими спецслужбами, “в період 5 жовтня 2016 року – 17 березня 2017 року збирав і передавав інформацію національного значення, яка могла використовуватися проти інтересів Республіки Молдова”. У повідомленні Генпрокуратури зазначається, що Ю. Болбочану отримував за це винагороду.

Згідно з повідомленням, під час розслідування було встановлено співробітництво з іноземною розвідувальною службою, яка виражається в “організації таємних систематичних зустрічей, застосуванні спеціальних методів і техніки, використанні прихованих каналів зв’язку, виплаті грошової компенсації за виконані доручення”.

Кримінальне переслідування здійснювалось прокуратурою по боротьбі з організованою злочинністю й з особливих справ спільно зі Службою інформації і безпеки.

Болбочану був депутатом парламенту у 2001-2005 і 2010-2014 роках.