США приєдналися до звинувачень Великої Британії на адресу Росії

Влада США вважає, що Росія стоїть за отруєнням екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля в Солсбері, заявила в середу американський постпред при ООН Ніккі Хейлі.

“США вважають, що Росія несе відповідальність за атаку на двох осіб із застосуванням нервово-паралітичної речовини”, – сказала вона на екстреному засіданні РБ ООН у середу. “США повністю підтримують Велику Британію”, – додала Хейлі.

Американський дипломат закликала РФ в повній мірі співпрацювати з Лондоном у рамках розслідування події. Також, за словами Хейлі, Москві необхідно внести ясність в питання, пов’язане з розробкою на її території хімзброї.

Також Хейлі зазначила, що останнім часом в світі частішають випадки застосування хімічної зброї. Вона в черговий раз звинуватила владу Сирії в використанні отруйних речовин проти власного населення, а Росію – в захисті Дамаска від наслідків подібних дій.

Раніше британський постпред при ООН Джуліан Брейтуейт звинуватив Росію в порушенні статуту Організації Об’єднаних Націй і конвенції про заборону хімічної зброї в зв’язку з отруєнням екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля.

13 березня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва не відповідатиме на ультиматум Великої Британії через отруєння Скрипаля і його дочки.

66-річний Сергій Скрипаль і його 33-річна дочка Юлія перебувають у лікарні в «критичному, але стабільному» стані від 4 березня після того, як їх виявили непритомними на лавці в парку міста Солсбері на півдні країни. Також у серйозному стані перебуває працівник поліції, який першим намагався надати їм допомогу.

У грудні 2004 року Сергія Скрипаля, тоді полковника Головного розвідувального управління Генерального штабу Збройних сил, заарештували в Росії за звинуваченням у співпраці із британською розвідкою. У серпні 2006 року суд у Москві позбавив Скрипаля всіх звань і засудив до 13 років позбавлення волі. У 2010 році його помилували, як і трьох інших росіян. Усіх чотирьох потім обміняли на 10 затриманих у США російських агентів.