Лондон на засіданні Ради безпеки звинуватив Москву в порушенні статуту ООН

Британський постпред при ООН Джуліан Брейтуейт звинуватив Росію в порушенні статуту Організації Об’єднаних Націй і конвенції про заборону хімічної зброї в зв’язку з отруєнням екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля.

“Це був не звичайний злочин. Це було неправомірне використання сили, порушення Статті 2 Статуту ООН – підстави міжнародного законного порядку”, – сказав він, виступаючи на екстреному засіданні Ради безпеки.

За словами Брейтуейта, Росія не надала британській стороні задовільні пояснення щодо інциденту в Солсбері у відведений Лондоном термін. Таким чином, зазначив дипломат, можна припустити, що Росія “втратила контроль над нервово-паралітичною речовиною”.

Постпред Великобританії також звинуватив Росію в порушенні Конвенції про заборону хімічної зброї, заявивши, що для отруєння Скрипаля було використано нервово-паралітичну речовину “Новачок”, розроблену в РФ.

“Росія заявила про знищення задекларованих запасів хімічної зброї у вересні 2017 року, на десять років пізніше, ніж того вимагала конвенція… Росія не повідомила про нервово-паралітичну речовину “Новачок”, а також про пов’язане з нею виробництво”, – сказав він.

“Навіть сьогодні російські політики запевняють, що повністю знищили нервово-паралітичну речовину “Новачок”. Ми можемо зробити висновок, що Росія серйозно порушує Конвенцію про заборону хімічної зброї, не повідомивши про програму по розробці речовини “Новачок”, – додав дипломат.

У зв’язку з цим Лондон попросив Організацію по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) приєднатися до розслідування отруєння в Солсбері. “Велика Британія вітає підтримку з боку ОЗХЗ, і ми запросили технічний секретаріат ОЗХЗ, щоб він дав незалежну оцінку проведених нами аналізів. Ми робимо все для того, щоб прискорити цей процес”, – сказав Брейтуейт.

Екстрене засідання Ради безпеки ООН було скликане на прохання Великої Британії для обговорення “справи Сергія Скрипаля”.

Читайте також: Британські міністри і члени королівської сім’ї не будуть присутні на ЧС-2018

13 березня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва не відповідатиме на ультиматум Великої Британії через отруєння Скрипаля і його дочки.

66-річний Сергій Скрипаль і його 33-річна дочка Юлія перебувають у лікарні в «критичному, але стабільному» стані від 4 березня після того, як їх виявили непритомними на лавці в парку міста Солсбері на півдні країни. Також у серйозному стані перебуває працівник поліції, який першим намагався надати їм допомогу.

У грудні 2004 року Сергія Скрипаля, тоді полковника Головного розвідувального управління Генерального штабу Збройних сил, заарештували в Росії за звинуваченням у співпраці із британською розвідкою. У серпні 2006 року суд у Москві позбавив Скрипаля всіх звань і засудив до 13 років позбавлення волі. У 2010 році його помилували, як і трьох інших росіян. Усіх чотирьох потім обміняли на 10 затриманих у США російських агентів.